Ambassadör imponerad av utvecklingen i norra Sverige

Finlands nya ambassadör i Sverige, Maimo Henriksson, har i veckan besökt Haparanda och Luleå, och är imponerad av det som händer i näringslivet i norra Sverige.

I Luleå har Maimo Henriksson, tillsammans med representanter för Business Finland besökt Luleå hamn, LTU och Hybrits pilotanläggning.

- Här finns en framåtanda och innovativt tänkande. Och det är inte bara ord, det håller på att realiseras. Det är imponerande hur man arbetar på ett smart sätt, när universitetet och näringslivet samarbetar om kompetens, säger Maimo Henriksson.

Näringslivet i Finland är intresserat av vad som händer i norra Sverige, och flera finländska företag är redan verksamma här. Med de stora investeringar som påbörjats i Norrbotten och Västerbotten växer intresset.

- Intresset är stigande. Alla kan inte ännu förstå magnituden av det som sker här, med stora projekt som berör många branscher och företag. I norra Finland är kunskapen större, men i Helsingfors är man inte så medvetna om utvecklingen, säger Maimo Henriksson.

Även i norra Finland och Nordnorge sker eller planeras stora investeringar. För att undvika konkurrens om arbetskraft och viktig kompetens bör grannländerna samarbeta enligt Finlands ambassadör:

- Vi behöver alla arbetskraft. Vi kan gå samman och locka kompetens från mer fjärran länder och inte konkurrera med varandra. Hur det ska gå till är en svår fråga.

Nu i oktober tog Finland över ordförandeskapet i Barentsrådet (Barents Euro-Arctic Council) för en tvåårsperiod. Finland vill fokusera på hållbar utveckling och sund miljö, kontakter mellan människor, transporter och goda förbindelser, enligt programförklaringen.

- Det ska bli ett aktivt ordförandeskap, som leds av duktiga kollegor som Barentsambassadör Jari Vilén, säger Maimo Henriksson.

Annons