Northvolt får order värd 120 miljarder

Skellefteå Volkswagen utser Northvolt till storleverantör av batterier. Det innebär att Northvolt behöver bygga ut kapaciteten ytterligare i den blivande fabriken i Skellefteå.

Northvolt får en stor order på batterier från Volkswagen värd 120 miljarder kronor under tio år. Samtidigt ökar Volkswagen sin ägarandel i Northvolt.

Beställningen innebär att Northvolt kommer att bygga en större fabrik än planerat.  Hittills har planen varit att kunna producera batterier med en kapacitet på totalt 40 gigawattimmar. Nu blir det betydligt mer. Det blir också fler anställda vid fabriken i Skellefteå än de 3.000 anställda som man siktat på hittills.

- Volkswagen är en viktig investerare, kund och partner på resan framför oss och vi arbetar hårt med målet att förse dem med världens grönaste batterier när de snabbt expanderar sin flotta av elektriska fordon, säger Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt.

Den nya ordern innebär att Northvolt nu har beställningar värda totalt 230 miljarder kronor från flera kunder.

Affären innebär också att Volkswagen tar över hela fabriken i Salzgitter i Tyskland. Projektet har drivits av Volkswagen och Northvolt tillsammans. Volkswagen planerar att totalt bygga sex batterifabriker i Europa, varav en är fabriken i Skellefteå.

Affären med Northvolt ingår i Volkswagens satsning på elbilar där man till 2030 ska ta fram 70 helelektriska bilar.

- Volkswagen fortsätter att fördjupa samarbetet och partnerskapet med Northvolt. De är en av våra nyckelleverantörer av batterier när vi går över till elektrisk mobilitet, och det finns förutsättningar att utöka partnerskapet ännu mer, säger Thomas Schmall, ordförande för Volkswagen Group Components.

Annons