Krönika

Gällivare och gruvindustrin vann mot Luleå och stålindustrin

Krönika Det är inte bara Gällivare som vinner över Luleå när Hybrits järnsvampstillverkning lokaliseras till Vitåfors. Det innebär också att gruvföretaget LKAB tar över järntillverkning till sin värdekedja. 

I veckan kom nyheten att Hybrit valt att bygga en demonstrationsanläggning för produktion av fossilfri järnsvamp till Vitåfors i Gällivare kommun.

Det har i medierna beskrivits som att Gällivare vann lokaliseringen i konkurrens med Luleå. Och att LKAB vann en intern dragkamp med SSAB inom Hybrit-projektet som drivs gemensamt av LKAB, SSAB och Vattenfall. Men det är större än så.

Första steget i Hybrit-projektet är den pilotanläggning som reser sig på Svartön i Luleå, tydligt synlig från Södra hamn och Bergnäsbron. Den börjar sälja fossilfri järnsvamp i år.

Nästa steg, produktion i industriell skala, ska ske i en demonstrationsanläggning i Vitåfors som börjar sälja fossilfri järnsvamp 2026. Sedan ska den byggas ut till en fullskalig anläggning som ska vara klar till 2030.

Det här innebär en ny struktur i gruv- och stålindustrin.

Under många år har de stora masugnarna varit signaturen för stålindustrin, som SSAB:s masugn på Svartön. I masugnarna har järnmalmen reducerats till järn genom att syret tas bort med hjälp av kol och koks. En process som är en av världens största utsläppare av koldioxid.

Den process som ska ersätta masugnsprocessen är tillverkning av fossilfri järnsvamp där järnmalmens syre tas bort med elektricitet och vätgas. En process som bara släpper ut vatten.

Det intressanta är att reduktionen av järnmalm till järn, den processen flyttar nu från stålindustrin SSAB till gruvföretaget LKAB. I framtiden kommer ett högt torn att resa sig mot himlen i Vitåfors.

I och med detta kan gruvindustrin marknadsföra och sälja en vidareförädlad produkt till stålindustrin som kan använda den för stålframställning direkt i elektrostålverkens ljusbågsugnar. Ljusbågsugnar används redan i dag med återvunnet skrot som råvara. SSAB ska investera en miljard kronor för att anpassa sin ljusbågsugn i Oxelösund för att ta emot järnsvamp från Gällivare. 

- Vi tar ännu ett förädlingssteg och levererar en produkt som gör att ståltillverkningen är fokuserad på stålet och inte på järnet, säger LKAB:s vd Jan Moström till Dagens Industri.

- Luleås plats i kedjan kommer att vara tillverkning av högkvalitativa stålämnen, sa SSAB:s vd Martin Lindqvist vid onsdagens presskonferens där Hybrits planer presenterades.

Detta är det långsiktigt intressanta med Hybrits utveckling. Gruvföretaget tar över järntillverkningen från det företag som en gång hette Norrbottens Järnverk.

Lennart Håkansson

Utgivare av Affärer i norr