Debatt

Skippa tidsomställningen men bevara två tidszoner

Debatt Bevara det unika med två tidszoner, skriver tolv representanter för besöksnäringen i Norrbotten i ett öppet brev skickat bland annat till Sveriges representanter i Nordiska rådet.
Besöksnäringen i norra Sverige och Finland är en av de mest betydande och expansiva näringarna i respektive land som längtar efter att få fortsätta växa så snart vi besegrat pandemins plågor.
 
Vi ser nu risken att tappa ett av de unika erbjudanden som finns i vårt område och behöver din hjälp.
 
Vi talar om två tidszoner, vars skiljelinje går längs Torne älv och gränsen mellan Sverige och Finland. För oss inom besöksnäringen är detta ett unikt säljargument: We do it twice.
 
Vid varje årsskifte firar vi nyår två gånger. Besökarna kan röra sig mellan två olika år. Det är spektakulärt också i vardagen och ett givet fototillfälle för våra gäster att fotografera sig med en fot i vardera land och en timme från varandra.
 
Mitt på gränsen har vi uppfört ett hjärta som symboliserar tidsskillnaden – som förenar våra två länder.
 
Vi talar om Tornedalen/Meri-Lappi som är en unik kulturell region där vi svenskar, finländare och ursprungsbefolkningen levt sida vid sida i årtusenden. Systerstäderna Haparanda och Torneå på varsin sida av Torne älv, i två olika tidszoner, är en historisk marknadsplats.
 
Det unika med två tidszoner riskerar att försvinna när tidsomställningen sommar/vintertid tas bort. Omställningen vill vi slippa, men det är ytterst viktigt att bevara de två tidszoner som är en ”unique selling point” för besöksnäringen – och därmed för vår regions tillväxt och framtid.
 
Vi har under många år byggt upp begreppet ”We do it twice”. Det vore förödande att kasta bort det.
 
Ett flertal av våra anläggningar är redan fullbokade för nyår 2021-2022 och bokningar har redan börjat att komma in för nyårårsfirande 2022-2023.
 
Vi behöver nu ditt stöd för att behålla en av de unika förhållanden som vi levt med så länge – och vill fortsätta leva med, nämligen tidsskillnaden mellan Sverige och Finland.
 
Vi står gärna till tjänst med ytterligare upplysningar.
 
Med bästa hälsningar
 
Susanne Wallin vd/ägare Haparanda Stadshotell
Johannah Spolander vd/ägare Kukkolaforsen Turist & Konferens
Linda Nilsson vd Norrbottens Handelskammare
Tobias Lindfors styrelseordförande/ägare Pite Havsbad Group
Örjan Pekka vd/ägare Filipsborg, the Arctic Mansion                            
Inger Olofsson vd/ägare Tapanis Buss
Pia Hulkkoff ägare Hulkoff Gården
Erkki Hanhirova vd/ägare Toranda
Pia Huuva vd/ägare Hideaway
Gunhild Stensmyr vd/ägare Arthotell Tornedalen
Teija Mikkola sales director Visit Sea Lapland/ Meri-Lapin Matkailu Oy Turistorganisation för Kemi, Keminmaa, Tervola, Simu samt Tornio  (se bifogad lista på medlemsföretag) Home - Visit Meri-Lappi (visitsealapland.com)
Jessica Wennberg vd Heart of Lapland  Turistorganisation för Kalix, Överkalix, Övertorneå, Pajala samt Haparanda About Heart of Lapland – Heart of Lapland
Annons