Nytt Luleåföretag lanserar tjänst för hållbara kläder

Luleå Sustainasearch lanserar en tjänst för opartisk bedömning av hur hållbara kläder och textilier är.

– Efterfrågan av en oberoende och enhetlig jämförelse har diskuterats länge i branschen, men det har inte varit självklart vem som skulle äga frågan. Sustainasearch tog bollen och har nu tagit fram en tjänst som vi hoppas kan bli global standard, för att nå dit öppnar vi nu upp vår första investeringsrunda säger Inger E Pedersen, vd och medgrundare av Sustainasearch.

De andra grundarna är Kajsa Fasth, Ida Sandsten och Pär Sarbäck. Företaget grundades 2018 och har hittills finansierats av ägarna själva, Partnerinvest Norr, Lunova och Längmanska Företagarfonden. Nu förbereder företaget sin första investerarrunda.

Den tjänst man nu lanserar, Sustainaindex, är en digital jämförelsetjänst för kläder och textilier, anpassad för e-handel och digital kommunikation. Den är utvecklad i samarbete med forskare och experter inom textil och hållbarhet. Poängen med tjänsten är att den omvandlar komplex data till förståelig information och hjälper kunderna att göra hållbara val.

Det första företaget som använder tjänsten är the_wiman, grundat av Therese Wiman.

– Vi är väldigt glada att i Sustainasearch ha hittat ett digitalt verktyg som på ett objektivt sätt mäter och redovisar vårt hållbarhetsarbete på produktnivå, säger Therese Wiman, grundare av the_wiman.

The_wiman demonstrerar just nu tjänsten i sin pop-up butik på Åhléns City i Stockholm.

Annons