Norrbottens Kommuner vill stärka filmbranschen

Älvsbyn Regeringen måste skapa bättre förutsättningar för film- och tv-produktioner i Norrbotten. Det skriver Norrbottens Kommuner (tidigare Kommunförbundet i Norrbotten) i ett pressmeddelande.

Man anser att filmindustrin är en viktig del i de kulturella och kreativa näringarna och bidrar till utvecklingen av ett mer diversifierat näringsliv i Norrbotten. Men konkurrensen från Nordnorge och norra Finland ökar därför att man där kan erbjuda både inhemska och utländska filmbolag 25 procents rabatt på produktionskostnaderna.

- Filmbranschen skapar jobb och tillväxt i Norrbotten och det är viktigt att vi har konkurrenskraftiga villkor jämfört med andra EU-länder. Regeringen måste införa en likadan rabatt om 25 procent på film- och tv-produktioners spendering som den rabatt som redan finns i Finland och Norge. Då skulle vi kunna attrahera ännu fler utländska film- och tv-produktioner till Sverige och Norrbotten, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner.

Claes Nordmark har i sommar varit statist i en roll som jägare i inspelningen av andra säsongen av tv-serien Jägarna med Rolf Lassgård i huvudrollen, som spelats in i Älvsbyn. Filmerna och tv-serien Jägarna är några exempel på kända satsningar i Norrbotten.

Enligt Norrbottens Kommuner har satsningen på film- och tv-industrin i länet varit lyckad och gett positiva effekter. De flesta inspelningar av filmer som "Så som i himmelen" och "Låt den rätte komma in", och tv-serier som "Rebecca Martinsson" och "Midnattssol" sker i Norrbotten därför att Filmpool Nord är samproducent och medfinansiär. Det handlar varje år om 3-5 tv-serier och långfilmer och ett 30-tal dokumentärer och kortfilmer.

Filmpool Nord ägs gemensamt av Region Norrbotten och 11 av kommunerna i Norrbotten.