Arctic Guides får Stora Turismpriset

Abisko På grund av coronapandemin delar Tillväxtverket i år ut Stora Turismpriset till ett turistföretag i varje län. I Norrbotten får Arctic Guides utmärkelsen.

Arctic Guides i Abisko erbjuder guidade skidturer, klättring och vandring i fjällen. Företaget arbetar mycket med riskbedömningar, en kunskap man under coronapandemin delat med sig av i branschen.

Tillsammans destinationsorganisationerna Kiruna Lappland Ekonomisk förening och Swedish Lapland Visitors Board har en av ägarna Merja Bergwall hjälpt andra företag genom att kostnadsfritt erbjuda dem stöttning i att komma igång med egna riskbedömningar. Hon har tagit fram ett stöddokument för riskhantering av covid-19 som distribuerats till hela näringen via Swedish Lapland.

I motiveringen från tillväxtverket heter det: "Arctic Guides har inte bara arbetat för att säkra sin egen verksamhet, utan sträckt ut handen till andra och aktivt deltagit i arbetet med att samla och stärka näringen. Genom att stärka andra företag och bidra med sin expertis har de skapat nytta för ett helt nätverk."

Coronapandemin har fått Tillväxtverket att prisa alla de företag som nominerats i respektive län. På det sättet vill man uppmärksamma flera kreativa initiativ som tagits för att klara coronakrisen i branschen.