KU prickar näringsministern för hanteringen av Kallak

Jokkmokk Ett enigt konstitutionsutskott prickar näringsminister Ibrahim Baylan för hanteringen av Beowulf Mining och gruvprojektet i Kallak utanför Jokkmokk.

I tre års tid låg Beowulfs ansökan om bearbetningskoncession för järnmalmsprojektet i Kallak på regeringens bord utan att några "synbara handläggningsåtgärder" genomfördes, enligt KU som riktar hård kritik mot näringsdepartementet och ansvarig minister Ibrahim Baylan.

- Det är en sak om det hade varit ett omfattande ärende som näringsdepartementet jobbat med i stor utsträckning, men KU:s granskning visar att det inte har arbetats alls med med ärendet. Det är inte rimligt, säger Beowulf Minings nytillträdde ordförande Sven Otto Littorin till Dagens Industri.

KU:s granskning visar också att näringsdepartementet vid flera tillfällen nekat Beowulf Mining, med dotterbolaget Jokkmokk Iron Mines, möten med departementet för att framlägga sina argument, vilket går tvärs emot statsminister Stefan Löfvens löfte att en part i ett granskningsärende alltid ska få möjlighet att framföra sin uppfattning muntligt.

Regeringen har tidigare förklarat att frågan om Kallakprojektet ska ske utifrån lagar och förordningar och inte vara en politisk fråga. Men enligt Dagens Industri pågår det regeringsförhandlingar i den politiskt laddade frågan, där de två regeringspartierna (S) och (MP) har olika syn på gruvbrytning.

Beowulf Mining har väntat på svar sedan man lämnade in sin ansökan om bearbetningskoncession 2013. Sedan 2017 ligger frågan på regeringens bord för andra gången.

Annons