Kommuner samarbetar om ägarskiften

Haparanda Med hjälp av Nyföretagarcentrum Nord samverkar fyra kommuner i Norrbotten kring generations- och ägarskiften i företag.

Att köpa och sälja bolag sker inte alltid inom den egna kommunen. Det har kommunerna Övertorneå, Haparanda, Överkalix och Pajala tagit fasta på i ett nytt samarbete med Företagarcentrum Nord och Sparbanken Nord.

- Det finns många fina företag som riskerar att lägga ner om man inte lyckas med att sälja bolaget. Vi vill bidra genom att förmedla kunskap och kontakter kring ägarskiften. På kommunerna har vi begränsade resurser och då behöver vi hitta smidiga sätt att samarbeta över kommungränsen, säger Anna Andersson, tillförordnad kommundirektör i Övertorneå kommun.

Den 30 november deltar de fyra kommunerna i en informationsträff om att köpa och sälja bolag. Det är inte första gången som Nyföretagarcentrum har anordnat en träff med temat generations- och ägarskifte, men det är första gången man samverkar med flera kommuner. Det sker den här gången i ett digitalt möte.

- Vanliga frågor som vi möter är exempelvis hur bolaget ska värderas, vad man ska betala för bolaget, om man ska göra en aktie- eller inkråmsaffär, hur förvärvet ska finansieras, hur säkerställer man att företaget är i gott skick, vilka är riskerna mm. Vår roll är att lyssna, vägleda, ge goda råd och framförallt att koppla ihop köparen med rätt kompetenser, säger Monica Wikström-Johansson, rådgivare på Nyföretagarcentrum Nord.

Annons