Niklas Nordström skriver avskedsord till Luleå

Tack för mig. Livet går vidare, skriver Luleås förre kommunalråd Niklas Nordström i avskedsord till Luleå och Norrbotten, som Affärer i norr i dag publicerar.

Det har nu gått en tid sedan jag lämnade uppdraget som kommunsstyrelsens ordförande i Luleå. Jag har behövt den tid som gått sedan dess för att samla kraft och hela. Det blev en allt orimligare situation där media och sociala media hade ett genomgående negativt fokus på min person. Oavsett vad frågan gällde så kom debatten i slutändan att handla om min person. Uppbackningen var för svag och jag blev för ensam. För mig blev det orimligt i längden. Tills sist tog det stopp.

Min drivkraft som politiker har alltid varit att genomföra verklig förändring som gör livet bättre för vanligt folk och samhället starkare. Självklart innebär inte det att alla kommer vara nöjda och glada i alla lägen, men svåra nödvändiga beslut måste tas ändå.

När jag tillträdde som kommunalråd 1 januari 2014 hade Yvonne Stålnacke och jag tillsammans med den Socialdemokratiska fullmäktigegruppen ett tydligt uppdrag av Luleåborna och Socialdemokraterna. Bostadsbyggandet måste ta fart. Under de gångna tio åren före 2014 lyfte aldrig bostadsbyggandet. Luleå hade också en vision att bli 10.000 fler. Men hur skulle det vara mer än tomma ord om inte jobben och bostadsbyggandet kom igång?

Tidigt var det uppenbart en mycket svår uppgift vi hade ålagts. De lokala aktörerna var inte tillräckligt många och saknade ekonomi för att kunna bygga de bostäder som Luleå behövde. Hyresrätter byggdes inte i den omfattning som krävdes bland annat för att Lulebo inte hade en ekonomi för att klara sitt uppdrag.

Uppdraget blev helt enkelt att övertyga en motvillig för att inte säga direkt negativ fastighetsbransch i Stockholm. Till en början var det nej och åter nej. Ingen ville investera och bygga norr om Uppsala. Efter en tid lyckades vi vända detta och övertygade fastighetsaktörerna att framtiden finns i Luleå och norra Sverige. Vi bröt vallen norrut och bostadsbyggandet tog fart.

Men bostäder räcker såklart inte som isolerad framgångsfaktor. Det behövdes också få fart på jobb och tillväxt. Den berättelse som vi kunde dela med oss av gäller ännu idag. Framtiden talar för norra Sverige. De tillgångar med grön el, mineraler, skog, LTU och kompetensprofilen i arbetskraften och näringslivet talar starkt för att det är här företag och människor kan leva och utvecklas. Jag är mycket stolt över att vi kunde övertyga regering och riksdag att sänka elskatten för att möjliggöra fler etableringar av datacenter som Facebook. En viktig indikator för att det ska bli fler och växande företag som skapar nya jobb är att företagsklimatet är gott. Under perioden sen 2014 kunde vi se att tilltron till vår strategi och den positiva synen på företagsklimatet från näringslivet i Luleå ökade markant. Luleå blev också Årets Tillväxtkommun 2015 och en rad etableringar med nya jobb till Luleå från företag och myndigheter baserade i Stockholm och utlandet kom till stånd. Jobb som i sin tur genererar skatteintäkter till välfärden i Luleå och regionen.

Av stor strategisk betydelse var också att bryta den mångåriga trenden att Norrbotten inte fick plats i de nationella investeringsplanerna för infrastruktur. År efter år gick pengarna till södra Sverige trots att behoven är stora i norr. Efter hårt och målmedvetet arbete lyckades vi få in stora och viktiga projekt som Norrbotniabanan och Malmporten, muddringen och utbyggnaden av Luleå hamn, i den plan som regeringen beslutat om. Detta var ett viktigt trendbrott som kommer ge norra Sverige helt andra förutsättningar att växa och utvecklas.

På samma sätt är det lätt att känna stolthet att Luleå 2018 blev utsedd till Sveriges bästa barnkommun av föreningen Majblomman. Kombinationen att vara tillväxtkommun och barnkommun är en svårslagbar positiv mix.

Idag talar alla om att den kommunala ekonomin är under svår press. När vi 2017 larmade om de utmaningar Luleå stod inför var det en nyhet i mångas ögon. Kommunens ekonomi hade under alltför många år blivit sämre och nu gick det inte längre att undvika att ta itu med de svåra frågorna. Kort sammanfattning av Luleås situation var att kostnaderna i verksamheter och för lokaler var för höga och låneskulden skulle komma att växa till orimliga nivåer för kommande generationer. En skattehöjning och fortsatt skuldsättning på grund av politikers feghet att ta svåra beslut är helt oförsvarligt och skulle slå hårt och direkt mot Luleåbornas plånbok. Därför blev samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna helt avgörande för att trygga en stabil och långsiktigt hållbar ekonomi.

En sån här artikel rymmer såklart inte allt som gjordes under de sex år jag hade förmånen att få verka i kommunen. Jag har nu lämnat Luleå och Norrbotten och mitt politiska värv. Jag är oerhört stolt över det vi åstadkommit under de här åren. Att vi lagt en grund för framtiden som kommer ge Luleå och regionen en klart ljusare framtid. Min tid som ledare för Luleå och ambassadör för norr kommer jag bära med mig med stolthet och ödmjukhet för resten av livet. Tack till dig som röstat på och gett mig förtroendet. Tack till dig som stått upp för sakfrågor och tagit debatten med de som ägnar sig åt personangrepp, ryktesspridning och svartmålning. Demokratin är skör och de som utses att företräda medborgarna förtjänar allas stöd och respekt. Uppdraget är svårt nog ändå.

Tack för mig. Livet går vidare.

Niklas Nordström

Tidigare kommunalråd i Luleå