Testa nytt när du tänker lokalt

Krönika Nu måste vi agera med plånboken, skriver Jenny Hellman, vd för Luleå Business Region i dagens krönika.

I ”normala” tider hade det varit full fart på julhandeln i Luleås butiker. Vi hade trängts, svettats och köat för att beta av inköpslistan på alla julklappsinköp. Vi hade lätt utmattade tagit en välbehövlig paus på ett café och intagit något blodsockerhöjande, eller avnjutit en god lunch, om vi fått plats, på någon av de proppfulla restaurangerna.

Men nu är det inte ”normala” tider. Vi uppmanas istället att hålla avstånd, att inte besöka butiker, att inte vistas där andra människor vistas. Och den för handeln så viktiga julhandeln är reducerad. Det känns overkligt.

Samtidigt som jag lider med alla företag som kippar efter luft för att överleva är jag full av beundran för den kamp som bedrivs, de innovativa lösningar som presenteras en efter annan. Så att vi, när pandemin är något vi tittar tillbaka på och minns, kan fortsätta ta del av Luleås utbud av handel, caféer, restauranger, upplevelser, kultur, idrott, hotell och allt fantastisk som den här platsen har att erbjuda. 

Men för att det ska vara möjligt, för att startsträckan ska kortas när det vänder och ge kraft åt fler innovativa initiativ behöver vi alla hjälpas åt och stötta det lokala näringslivet. Och det är med plånboken vi måste agera.

Utan att tumma på de riktlinjer som myndigheterna kommunicerar och med fortsatt ansvarstagande och handhygien, vill jag delge några tips som gör skillnad: köp presentkort fyllda med upplevelser, hotellövernattningar, hårklippning, böcker eller smakupplevelser från någon av våra fantastiska restauranger. Många restauranger erbjuder också take away eller hemkörning, middagspåsar, julkorgar med egenproducerade varor. 

Undersök också vilka möjligheter din butik erbjuder för att handla corona-säkert. Vissa erbjuder bokade tider, ringklocka, butiksvärd som räknar besökare. Du kan handla via messenger, få leveransen utanför butik, be om en virtuell rundtur. Tänk lokalt men på nytt sätt - testa! Och till er som utgör handels-Luleå – håll ut, ni är en viktig del av Luleås liv och ansikte. Att handla lokalt har alltid varit viktigt men har aldrig varit viktigare än nu. 

Jenny Hellman, vd Luleå Business Region

Annons