Tragedi när det goda exemplet brann ner

Krönika Branden på Polarbröd innebär att det goda exemplet tar paus, men kommer igen, skriver Lennart Håkansson i en krönika.

Det är en osannolik och orättvis tragedi att en brinnande degklump kan ödelägga ett av Norrbottens och Sveriges mest välskötta och intressanta företag.

Det har under veckan som gått skrivits mycket om Polarbröds betydelse för Älvsbyn. Anställda, kommunen och kunder har utryckt sin bestörtning och hur viktigt och bra Polarbröd varit som arbetsgivare, som skapare av skatteintäkter och hur uppskattade produkterna är på marknaden.

Jag hoppar därför över det och funderar istället över företagets betydelse som det goda exemplet. På flera sätt.

Polarbröd är ett exempel på ett välskött familjeföretag, där nya generationer inte bara förvaltat vad första generationen grundat, utan utvecklat företagets produktionsmetoder, produkter och arbetsmiljö. Man har stärkt sin ställning på marknaden och blivit en av Sveriges största producenter av bröd. Nuvarande koncern-vd Karin Bodin är femte generationens ledare i en verksamhet som startade 1879.

För att stärka distributionen och företagets ställning på marknaden äger koncernen 51 procent i ett dotterdotterbolag, Polarfärskt AB, som samordnar 24 fristående bröddistributionsbolag från Gällivare i norr till Malmö i söder.

Företaget har på senare år profilerat sig i vår tids största ödesfråga, klimatet och hållbarheten. Man har instiftat ett pris, Utstickarpriset där man prisar personer i Sverige och utomlands som går sin egen väg och visar handlingskraft, nytänkande och uthållighet.

Men hållbarheten är inte en isolerad varumärkesaktivitet, det är en del i företagets strävan att leva som man lär. Koncernens energibolag Polarkraft AB har investerat i fyra vindkraftverk som producerar el för koncernens behov.

Från mitt perspektiv kan jag också konstatera att Polarbröd är väldigt bra på kommunikation med omvärlden.

Polarbröd är det goda exemplet på många sätt. Under veckan har koncern-vd Karin Bodin uttalat att ambitionen är att bygga upp fabriken igen, i Älvsbyn. Här verkar Polarbröd återigen bli det goda exemplet: på hur man borstar av sig askan och snabbt kommer igen, starkare än någonsin.

Vi är många som hoppas på det och önskar lycka till!

Lennart Håkansson

Utgivare av Affärer i norr

Annons