IUC och LTU prövar brittisk modell

Luleå IUC Norr och Luleå tekniska universitet ska pröva en brittisk modell för att skapa hållbar utveckling och tillväxt i regionen.

Det handlar om överföring av kunskap mellan universitetet och de små och medelstora företagen.

Det är en nationell satsning på Knowledge Transfer Partnerships, KTP. IUC Norr och LTU blir regional samverkanspart.

KTP bygger på en brittisk metod där en nyexaminerad akademiker får ett utvecklingsuppdrag i ett företag under ett år. Halva lönen betalas av företaget och halva av projektet. Som stöd finns också en akademisk coach från Luleå tekniska universitetet och en affärscoach, som i Norrbotten och Västerbotten kommer från IUC Norr.

- Den kunskap vi har om industriföretagens behov visar på vikten av att skapa en kunskapsväxling mellan industri och akademi. Det är en stark kraft för att öka både konkurrenskraft och rekryteringsmöjligheter i industrin, säger Åsa Tjärnberg, vd för IUC Norr.

KTP infördes i Sverige för fem år sedan och hittills har över 50 företag i norra Mellansverige medverkat. En utvärdering från Tillväxtverket visar på nyttan och potentialen i KTP-modellen. En fråga till 40 företag visade att 80 procent angav att de sannolikt kommer att erbjuda den nyexaminerade fortsatt anställning på företaget efter projekttiden.

- Projektet är en fantastisk möjlighet för universitetet att praktiskt testa och lära sig arbeta efter ett koncept för kvalificerad kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv. Konceptet har utvecklats och använts framgångsrikt i Storbritannien i 30 år och Högskolan Dalarna introducerade det i Sverige för några år sedan, säger Marita Holst, projektledare på Luleå tekniska universitets innovationskontor.

IUC, Industriellt utvecklingscentrum, ägs av företag och organisationer, och arbetar med uppdrag och projekt som finansieras av företag, offentliga myndigheter, EU och FoU-finansiärer.