Nytt Luleåföretag satsar på e-sport

Luleå Det nystartade företaget Rdy Arena satsar på att bygga en portal för e-sporttävlingar.

På portalen Rdy Arena kan man till en början tävla i spelen CS Go och Dota. Vilket är en stor målgrupp. Varje månad tävlar cirka 23 miljoner människor i de två spelen. 

- Det här kan bli en miljardmarknad. Vi kan bli hur stora som helst, säger Jonathan Henriksson. Han har tillsammans med Rebecka Österberg grundat företaget och de äger det tillsammans med ett polskt IT-bolag, där ett team arbetar med programmeringen. Arctic Business riskkapitalbolag Arctic Ventures har också gått in.

Affärsidén är att bjuda in e-sportspelare till en arena där de kan tävla mot varandra. Portalen kan arrangera tävlingar för alla intresserade, oavsett skicklighetsnivå. Det ger också möjlighet för spelare med talang att ta steget och bli professionella.  Rdy Arena kan erbjuda viss support och skapa uppmärksamhet kring tävlingar och bra prestationer. Och inte minst locka med priser.

- Det vi gör är att erbjuda en arena för tävlingar med prispengar eller prylar att tävla om, säger Jonathan Henriksson.

För att få ansluta till portalen får spelarna betala en anmälningsavgift. Bolaget tar 10 procent av anmälningsavgiften, resten går till prispengar. När spelet släpps i vår räknar man med att första året få minst 4.000 spelare i portalen och då gör man ett plusresultat. 

Det finns en stor potential i en bransch som är okänd för de flesta som inte är aktiva spelare. E-sport är en av världens snabbast växande marknader. I år väntas omsättningen bli totalt 9,4 miljarder kronor. När VM i Dota 2 ägde rum i augusti var prispotten 32 miljoner dollar.

Det finns konkurrenter, både i Sverige och utomlands, men affärsmodellen varierar mellan olika företag och marknaden är stor, med många olika spel. Rdy Arena satsar till en början främst i Sverige och Polen, med planen att växa i Norden och Tyskland. För att marknadsföra portalen samarbetar Rdy Arena med influensern Felicia Haara.

Utvecklarteamet i Polen tar just nu fram version två av portalen. Den ska vara färdig och lanseras i april-maj. Rdy Arena ingår i inkubatorn hos Arctic Business i Luleå.