De vill skapa en nordlig nod för AI

Luleå Luleå Science Park leder en förstudie om att etablera en nordlig nod inom den nationella satsningen AI Innovation of Sweden.

Förutom Luleå Science Park är Luleå tekniska universitet, IUC Norr och Region Norrbotten med i projektet. Ambitionen är att verksamheten ska engagera fler partners från Kiruna i norr till Sundsvall i söder.

I den nationella satsningen vill man skapa noder i olika delar av landet. Den första noden är på plats i Göteborg och nu ska en nod bildas även i norra Sverige. Även i Stockholm och Malmö pågår förstudier.

- Då AI förväntas ge enorma möjligheter och påverkan både på näringsliv och vår välfärd är det viktigt att synliggöra och stärka norra Sveriges resurser och initiativ, samt göra det i ett nationellt sammanhang, säger Anders OE Johansson, projektledare för förstudien. 

AI Innovation of Sweden är en nationell satsning för att accelerera forskning och innovation inom tillämpad AI (artificiell intelligens), vilket görs tillsammans med en lång rad olika intressenter inom industri, akademi, forskning och offentlig sektor.

- Utvecklingen går oerhört snabbt inom det här området. Sveriges företag måste fortsätta att vara relevanta i ett internationellt perspektiv och det är viktigt att vi i den norra delen framgent håller en stark position. Ett nationellt samverkansprojekt av det här slaget har samtidigt potential att tillgängliggöra den nya tekniken för innevånarna, säger Tore Johnsson, vd för Luleå Science Park.

Förstudie pågår nu och man hoppas noden ska vara igång under första kvartalet nästa år.

AI Innovation of Sweden finansieras av Vinnova och Västra Götalandsregionen samt drygt femtio partners från industri, offentlig sektor, forskningsinstitut och akademi. Formell värd för satsningen är Lindholmen Science Park AB, i Göteborg.