Hybrit har börjat byggas och intresset är stort

Luleå Hybrit, projektet som ska utveckla en metod att göra stål utan kol, har börjat byggas på Svartön. Och intresset för projektet är stort även utomlands. Under torsdagen besökte Europaparlamentets industriutskott Hybrit.

Under torsdagen fick delegater från Europaparlamentets industriutskott en guidad tur på SSAB och det påbörjade bygget av Hybrit. Grundläggningen har påbörjats och till våren kommer bygget att ta fart, enligt Hybrits vd Mårten Görnerup.

- Det går jättebra. Projektet går enligt plan och i en väldigt positiv anda. Vi har ett fantastiskt stöd från myndigheter och våra ägare, säger Mårten Görnerup.

Hybrit ägs gemensamt av LKAB, SSAB och Vattenfall och med Energimyndigheten som stor finansiär. Totalt investeras 1,4 miljarder kronor fram till 2024.

Det handlar om två pilotprojekt. Dels anläggningen på Svartön i Luleå, och dels en anläggning i Malmberget där man ska utveckla fossilfri pelletsproduktion. Dessutom pågår ett grundforskningsprogram i samarbete mellan universitet och högskolor, bland annat LTU i Luleå.

Totalt är nu över 150 personer engagerade i de olika verksamheterna kopplade till Hybrit.

- Den stora milstolpen blir vid halvårsskiftet 2020. Då körs pilotanläggningarna igång, säger Mårten Görnerup.

Syftet med Hybrit är att utveckla en metod att tillverka fossilfritt stål, genom att inte använda kol i processen. Lyckas det innebär det att Sveriges totala koldioxidutsläpp minskar med 10 procent och Finlands med 7 procent.

Blir det en teknik som sprids till hela världens stålindustri, blir det en stor positiv påverkan på de globala utsläppen av koldioxid.

Europaparlamentets industriuskott, Itre, är i Luleå tre dagar den här veckan. Förutom SSAB och Hybrit besöker man Facebooks datacenter, Node Pole och Luleå tekniska universitet.