Widefind och Innan vann idétävling

Luleå Företagen Widefind och Innan AB vann 600.000 kronor vardera i en idétävling som arrangerats av innovationsprogrammet Sip-Strim och konsortiet EIT Raw Materials North.

Pitchen i förra veckan, där 17 företag deltog, gällde idéer som kan utveckla gruv- och metallutvinningsindustrin.

Widefind från Luleå vann pengarna för sin lösning som håller reda på utrustning och människor i gruvor med hjälp av en lokal GPS-lösning. Idén drivs av LTU-forskaren Emil Fresk och Kristoffer Ödmark. Deras bolag ingår i den europeiska rymdstyrelens rymdinkubator Esa-Bic.

Innan AB från Skellefteå fick priset för sin utveckling av säkerhetsutbildningar som simulerar olika typer av olyckor i gruvor och industrimiljö med hjälp av virtual reality. Bakom idén står grundaren Nicklas Karlsson.

I år har det varit superintressanta idéer och goda pitchar. Många företag är här och vi räknar med att få in många nya aktörer till innovationssystemet och gruvsektorn. Nu måste vi se till att idéerna blir verklighet så att sektorn kan bli mer hållbar, resurseffektiv och säker, säger Charlotte Andersson, programchef för Sip-Strim.

En jury med representanter från industrin och finansiärerna utsåg vinnarna som nu får möjlighet att genomföra sin idé med finansiering från Vinnova via innovationsprogrammet Sip-Strim.