Två nya bolag bygger på Lusthusbacken

Piteå Nu ska ekologiska flerbostadshus byggas på Lusthusbacken, nedanför Furunäsets företagsby i Piteå. Bakom projektet står två nybildade bolag. Byggherre är Lusthusbackens Fastigheter AB och bygger gör Grönbo AB.

Båda bolagen ägs gemensamt av Polarrenen i Älvsbyn, Glommershus i Glommersträsk och Stenbackens i Hortlax. 

På tomten ner mot Piteälven ska två ekologiska, klimatsmarta och hållbara flerfamiljshus byggas, totalt 12 lägenheter, på två, tre och fyra rum. Projektet kostar cirka 20 miljoner kronor. Beräknad månadskostnad för en fyrarummare blir cirka 10.000 kronor. 

- Vi kan ligga på en hyra under vad det kostar i nybyggen i centrala stan, därför att vi minskar kostnaden genom lägre driftskostnader på sikt genom hållbart byggande, säger Mattias Henriksson, vd för Stenbackens och Grönbo.

Det är Lusthusbacken Fastigheter som är byggherre och ska förvalta husen, och Grönbo som bygger. Husen är ritade av Maria Block, Block Arkitektkontor i Stockholm, som specialiserat sig på ekologiskt byggande.

Inflyttning är planerad till februari-mars nästa år. När de två husen är fyllda planerar man att bygga två till. Intresset uppges vara stort.

Längre upp i backen är det klart att bygga fem nya villor som ska bli så kallade passivhus, det vill säga miljövänliga och energisnåla. De börjar byggas så fort det finns köpare.

Luleå tekniska universitet är samarbetspartner i byggandet på Lusthusbacken, för att bidra med kunskap och få erfarenhet av klimatsmart byggande.