Norrtåg väljer Tågkompaniet

Luleå Norrtåg väljer Tågkompaniet som operatör för en nioårsperiod från och med augusti 2016. Det beslutade Norrtågs styrelse under måndagen. Därmed är Tågkompaniet tillbaka på banorna i norra Sverige.

Det handlar om sex sträckor i de fyra nordligaste länen: Luleå – Umeå, Kiruna – Luleå, Umeå – Sundsvall, Storlien – Sundsvall, Vännäs – Umeå och Lycksele – Umeå. 

– Vi är riktigt glada och tacksamma för Norrtågs val. Vi vet att Tågkompaniet gör ett bra jobb i norr. Vi är väl insatta i de speciella förutsättningar som råder för att köra tåg. Här känner vi oss hemma. Och vi lade ner såväl hjärta, själ och sedvanligt jävlar anamma i vårt anbud, säger Svenska Tågkompaniets vd Mats Gustafsson.

Avtalet gäller från 20 augusti 2016 till december 2025. I avtalet finns också en option för trafiken Haparanda - Luleå.

En viktig del i Norrtågs upphandling var önskan om stabil och punktlig trafik, vilket bidrog till att Tågkompaniet vann upphandlingen, enligt Mats Gustafsson.

I uppdraget ingår även underhåll av fordonen och där har Tågkompaniet valt Euromaint som samarbetspartner.

– Vi är mycket glada för förtroendet att få utföra underhållet av Norrtågen. Vi har en stark organisation och ser fram emot att få vara med och utveckla tågtrafiken i Norrland tillsammans med Tågkompaniet, säger Ove Bergkvist, vd på Euromaint.

Norrtåg ägs av länstrafikbolagen i Sveriges fyra nordligaste län och har till uppgift att upphandla persontågstrafiken i regionen.