LKAB varslar 100 om uppsägning

Kiruna LKAB varslar 100 tjänstemän om uppsägning. Företagets planer på att lösa en övertalighet på 400 personer genom pensionsavgångar och färre vikarier räcker inte för att klara kostnadsminskningarna, meddelade LKAB under måndagen.

– Järnmalmspriset fortsätter att falla och vi måste sänka våra kostnader snabbare. Det står nu klart att vi inte klarar minskningen av 400 tjänster enbart genom naturliga avgångar. Uppsägningar kan tyvärr bli nödvändiga för att på lång sikt försvara LKAB:s konkurrenskraft och lönsamhet, säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB.

Det är ungefär lika många tjänstemän som arbetare som berörs av neddragningarna. När det gäller de kollektivanställda hoppas LKAB kunna lösa det med att visstidsanställningar avslutas. Men på tjänstemannasidan räcker de naturliga avgångarna bara till hälften av kostnadsminskningen.

De senaste åren har stora investeringar och projekt gjort att LKAB ökat antalet tjänstemän. När nu en del verksamheter pausas uppstår övertalighet bland tjänstemän.

I maj inleds förhandlingar med de fackliga organisationerna och om ett år ska minskningarna vara genomförda.