Nybergs växer över Norrbotten

Kiruna Nybergs Mekaniska är något så ovanligt som ett verkstadsföretag med Kiruna som bas, som blivit en koncern som växer över hela Norrbotten.

När de nuvarande ägarna Anita Fors och Niklas Pääjarvi tog över Nybergs Mekaniska för drygt tio år sedan var det lugnt, för lugnt.

- När vi tog över var det inte mycket verksamhet. Folk stod i verkstaden och sopade. Alla var oroliga, ingen vågade vara sjuk eller ledig, säger Anita Fors som är hälftenägare och vd.

Då, 2003 hade verkstaden i Kiruna 30 anställda och 27 miljoner kronor i omsättning. Nu har verkstaden i Kiruna 85 anställda och en omsättning på 160 miljoner kronor.

Dessutom är Kiruna huvudort i en växande koncern som etablerat sig även i Jokkmokk, Piteå och Luleå. Man bygger inte koncernen för att utnyttja synergier och dra ner, utan för att utnyttja synergier och expandera.

I Jokkmokk har man två enheter efter förvärven av Åströms CNC-bearbetning och majoriteten i Galvteknik i Norr.

I Piteå förvärvade man 2011 Vattenfall Services Nordic. Under de fyra år som gått har antalet anställda ökat från 20 till 65 personer. Man har köpt lokalen och köpt in fler maskiner  och skapat en helt ny tillverkningslinje för bergbult.

För ett år sedan förvärvade man Fasadelement Verkstads AB i Luleå. Då hade företaget 17 anställda. Nu är man snart uppe i 30. Man investerar i en ny fiberlaser och bygger ut verkstaden. Företaget har investerat 7,5 miljoner och omsätter 30 miljoner kronor.

Summerar man koncernen så är man nu cirka 210 anställda och omsätter närmare 260 miljoner kronor.

Gemensamt för koncernens verksamheter är att man försöker nischa in sig med egna specialprodukter, så som specialbeställda fordonspåbyggnader.

- Vi har investerat i snitt 8 miljoner kronor per år under våra tio år . Nu måste vi konsolidera oss, säger Niklas Pääjärvi, hälftenägare och produktionsansvarig.