Porträtt: Malin Svedjeholm
Porträtt: Malin Svedjeholm

Med tecknandet som affärsidé

Luleå 2013 firade Malin Svedjeholms hyllade serie Plåstra tioårsjubileum och samma år startade hon även ett bokförlag. - Jag har alltid struntat i inspirationen och bara kört på.

Tecknandet har alltid varit en stor del av Malin Svedjeholms liv ända sedan hon var liten, men det var inte förrän på högstadiet som hon bestämde sig för att bli serietecknare.

- Från början koncentrerade jag mig mer på historien bakom mina serier och inte att "rita" fint. Det tog även lång tid innan jag hittade min egen stil. 

Malin Svedjeholm berättar att när hennes dotter föddes för tre år sedan så hände något med henne som förändrade sättet hon tecknade på. 

- Det var något som lättade och jag kunde skapa på ett helt annat sätt. Tidigare fick jag även kritik för att Plåstra inte var tillräckligt tekniskt avancerad. 

Plåstra är hennes flaggskepp och har publicerats i de flera serietidningar i Sverige från Larson till Elvis. Förra året gjorde serien även debut i Göteborgsposten. Det var även då hon startade Svenska serieförlaget. Förutom första boken om Plåstra har hon gett ut Tomas Antilas bok "Mitt ex som gjorde slut är sur på min flickvän". 

- Med tanke på omfattningen av förlaget så går det inte med förlust i alla fall. Men det är svårt att tjäna pengar med tanke på situationen för medier och bokförlag

Till vardags arbetar Malin Svedjeholm som kommunikatör på Luleå kommun och tycker det är en bra kombination. 

- Det är en stor fördel att jag inte behöver oroa mig för brödfödan samtidigt som jag får en massa yrkeserfarenhet. Det hade jag inte fått om jag suttit ensam i en ateljé även fast det säkert hade gått bra om jag valt det. Men nu kan jag slappna av mer när jag har en fast tjänst. 

2012 flaggade serietidningen Elvis att de skulle sluta publicera Plåstra och för Malin Svedjeholm var det ett tungt besked. 

 - Det kändes precis som att bli dumpad och det var en tuff tid. Men sen tog jag tag i mig själv och året efter blev ett av de bästa i min karriär eftersom jag kunde fokusera på mitt bokförlag. 

Just nu publiceras inte Plåstra i någon tidning och Malin Svedjeholm tycker att det är skönt med en paus. 

- Jag har producerat serien i så många år och nu vill jag fokusera på annat. Snart ger jag ut den andra boken på mitt förlag. 

Malin Svedjeholm berättar att en bra dag för henne är när hon får skapa. Annars spenderar hon mycket av sin lediga tid med sin man och dotter. 

-  Just nu försöker jag mig på att illustrera barnböcker och det är otroligt spännande och ett helt nytt område för mig. Jag har även startat en tecknarbyrå tillsammans med Liv-Jenny Sandberg eftersom det finns så otroligt många talangfulla människor i Sverige. I framtiden hade det varit roligt att få långa kontrakt så man kan leva på tecknandet.