Google köper vindkraft från Maevaara vindkraftpark

Övertorneå/Pajala I januari driftsätts 24 vindkraftverk i den nya vindkraftparken i Maevaara vid kommungränsen mellan Övertorneå och Pajala. Google kommer att köpa all el som produceras där, skriver Norrbottens Kuriren.

Det är OX2 som byggt vindkraftparket. När den dritsätts tar det tyska försäkringsbolaget  Allianz över. Alla el som produceras kommer att köpas av sökmotorföretaget Google.

– Något som är kul är att vi har fått Google att köpa strömmen av Allianz i tio år. Det är givetvis positivt att ett företag som Google är med, de inser nyttan av förnyelsebar energi, säger Peter Kalla, på OX2.

– Vi anser att det är viktigt att både stödja och använda förnyelsebar energi. Det är ett av företagets viktigaste mål och vi vill vara ledande på området, sa Francois Sterin, ansvarig för global infrastruktur på Google, till TT.

Vindkraftsverken har en totalhöjd på 178,5 meter och väger 700 ton. 12 stycken är placerade i Övertorneå kommun och 12 i Pajala, i ett område i närheten av Aapua. Sveaskog är markägare.