Sverige faller i gruvranking

Sverige Sverige placeras på plats 36 i världen bland attraktiva platser att etablera gruvor, enligt Fraser institute.

Placeringen innebär ett tapp med 26 positioner från 2019, då Sverige hamnade som tiondeplats på listan. Branschorganisationen Svemin skyller tappet på regeringen.

– Regeringens kräftgång i gruvfrågor syns i det här resultatet, det är inget annat än alarmerande. De interna låsningarna i regeringen verkar monumentala. Det är inget annat än en katastrof för ett land med höga klimatambitioner och en världsledande gruvsektor, ett land som skulle kunna spela en nyckelroll i EU:s ambitioner att öka den viktiga självförsörjningsgraden av råmaterial, säger Maria Sunér, vd Svemin, i ett pressmeddelande.

Enligt Maria Sunér krävs förändringar.

– Vi från branschen har under lång tid varit extremt tydliga med att Sverige inte kan fortsätta såhär. Jag har sagt det förut, men jag säger det igen: Det är dags för ett omfattande nytag kring svensk mineralpolitik och tillståndsprocesserna. Sinka inte den reella klimatomställningen och en bransch som vill växa, säger Maria Sunér.

I topp på listan ligger amerikanska delstaterna Nevada och Arizona, följt av kanadensiska provinsen Saskatchewan. Finland är högst placerat i Europa, och tar plats 10. Rankingen tar hänsyn till lagstiftning och efterlevnad av den, samt tillgång till mineraler.