Löfven tog första spadtaget för Hybrit
Hybrit är ett projekt som ska utveckla en fossilfri metod att tillverka stål. Något som kan minska de totala koldioxidutsläppen i Sverige med 10 procent. Blir tekniken använd av världens stålindustri kommer det att märkbart minska de globala utsläppen av koldioxid.
Under onsdagen togs det första spadtaget för en världsunik pilotanläggning som ska byggas vid gamla NJA-kajen.
- Jag är verkligen glad och stolt över att få vara med här i dag. Vi i Sverige visar vägen och driver på något som kan vara det största teknikskiftet på 1000 år, sa Stefan Löfven, som var huvudtalare innan det första spadtaget togs.
Hybrit-projektet är ett joint venture-bolag som ägs av SSAB, LKAB och Vattenfall. Projektet drivs med stöd från Energimyndigheten. Pilotanläggningen ska vara klar 2020. Målsättningen är att ha en industriell process i drift 2035.
Men redan under vägen dit räknar de deltagande företagen med att kunna utnyttja fördelar och möjligheter med den process som nu startar.
SSAB räknar med att redan 2025 stänga koksverket och masugnen i Oxelösund och gå över till helt fossilfri ståltillverkning där.
LKAB kommer under resans gång att effektivisera pelletsproduktionen med ny teknik.
- Med en fossilfri pelletsproduktion kan vi effektivisera produktionen och förbättra lönsamheten genom att minska slöseriet med resurserna, säger LKAB:s vd Jan Moström.