Wilda Spårning satsar på katastrofområden
- Vi vill vara en del av lösningen på räddningstjänstens problem att veta var alla människor i räddningsarbetet finns. Vi vill bli världsledande inom icke urban långdistanskommunikation, säger vd Daniel Nilsson, en av företagets grundare.
Varje brandman har på sig en liten sändare som står i kontakt med räddningsledningen, som då kan hålla koll på var räddningspersonalen befinner sig. Räckvidden för utrustningen är minst en mil. Systemet fungerar i områden där det varken finns mobiltäckning eller internetuppkoppling.
I höst testar man utrustningen i samarbete med räddningstjänsterna i Kiruna, Jokkmokk och Övertorneå.
Marknaden är stor. Bara i Sverige finns 1.000 brandstationer.
- Vi börjar i Sverige för att få systemet bekräftat. De stora marknaderna finns i USA, Kanada och Spanien, i områden där man har mycket skogsbränder, säger Daniel Nilsson.
Systemet är också intressant för branscher som offshoreindustrin, skogsarbete och vindkraftbyggen, där man ofta arbetar i områden med dålig mobiltäckning.
Förutom Daniel Nilsson har företaget en anställd brandingenjör och ska rekrytera en programmerare. Nästa steg blir att rekrytera säljare.
Wilda Spårning finns i inkubatorn Arctic Business Incubator i Luleå, och är också antaget i den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden.