Tannaks nya teknik spårar renar
Tekniken består av halsband med sändare som sätts på renarna och basstationer som placeras ut i fjällen.
Det som gör Tannaks system unikt är att det fungerar i områden där det inte finns mobilnät och att det bygger helt på solenergi, med solceller i både halsbanden och basstationerna.
- Väster om E45:an är mobiltäckningen bristfällig. Där fungerar bara vårt system, säger Tannaks vd Peter Selemark till Affärer i norr.
Nu sitter Tannaks halband på 500 renar i de svenska fjällen. Peter Selemark ser en potential på cirka 25.000 renar som bär företagets halsband. Det är en tiondel av landets renar och motsvarar ungefär antalet ledarrenar.
Deras system heter Herdview och den uppdaterade versionen heter Áhkká. Till årsskiftet ska 1.000 halsband produceras hos Mikromakarna i Pajala. Designen har gjorts av Top Notch i Stockholm, av samma designer som var med och utformade Ericssons legendariska hajtelefon.
Hittills har Gabna, Laevas, Sirges, Raedtieverie och Ran samebyar börjat använda systemet.
- Det är ett väldigt stort intresse hos samebyarna. Renskötaren är ofta dubbelarbetande och vill veta var renarna finns i dag. Samebyarna vill också ha historik över renarnas rörelser, säger Peter Selemark.
Det senare är också av intresse för skogsbruksstyrelsen och andra som vill ha kunskap om hur gruvor, avverkningar och annat markutnyttjande påverkar renskötseln.
Inlandsinnovation är största ägare i Tannok och företaget har finansiering från Norrlandsfonden. Företaget startades 1997 av Susanne Spik och Karin Kuoljok. I dag är man 4 anställda och omsätter cirka 2 miljoner kronor.